Τετάρτη

Νηστεία σημαίνει και γευστικές αναζητήσεις.

Για όποιον νηστεύει ,οι σύγχρονοι μάγειροι χρησιμοποιώντας και την παράδοση αλλά και πολλά διαφορετικά υλικά , έχουν δημιουργήσει νέες και ενδιαφέρουσες συνταγές που κάνουν την απόλαυση συνώνυμο της νηστείας. Μόλις ανακάλυψα-"έκλεψα" μια συνταγή από την κ.Αργυρώ και θα την φτιάξω σήμερα αφού θα την τροποποιήσω λιγάκι.Μια απίστευτη ,όπως διάβασα, Σούπα με μανιτάρια και κάστανα , η οποία θα με γεμίσει θρεπτικά στοιχεία και γεύση προκειμένου να συνεχίσω την νηστεία και να μην επαναλαμβάνω όλο τα ίδια και τα ίδια φαγητά.

Σούπα με μανιτάρια και κάστανα 



Υλικά:
1/2 φλ. τσαγιού αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
500 γραμμ. φρέσκα μανιτάρια πορτομπέλο
200 γραμμ. κάστανα προβρασμένα
2 κ.σ. κονιάκ
3 φλ. τσαγιού ζωμός λαχανικών
1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος φυτική για μαγειρική
1 πρέζα μοσχοκάρυδο



Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε τα πορτσίνι σε κρύο νερό. Τα βάζουμε σε μπολ, τα σκεπάζουμε με 1½ φλ. τσαγιού βραστό νερό. Καλύπτουμε το μπολ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 15΄-20΄, να ανακτήσουν την υγρασία τους. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια (τα ξεφλουδίζουμε). Αφαιρούμε τα ποδαράκια και τα σκουπίζουμε καλά με υγρή πετσέτα. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2΄-3΄ να γυαλίσει. Προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια, το σκόρδο και τα κάστανα. Στραγγίζουμε καλά τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Σουρώνουμε το νερό τους σε ψιλή σήτα και πετάμε το κατακάθι (περίπου το μισό τελευταίο φλ. τσαγιού).
Ανακατεύουμε καλά να σοταριστούν τα μανιτάρια. Βγάζουμε 2 κ.σ. μανιτάρια (τα κρατάμε για το γαρνίρισμα). Σβήνουμε με το κονιάκ.
Προσθέτουμε το ζωμό και το υγρό των μανιταριών. Σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20΄. Αλέθουμε τη μανιταρόσουπα να γίνει κρέμα και την ξαναβάζουμε στη φωτιά. Προσθέτουμε την κρέμα, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά, ελέγχουμε την πυκνότητα της σούπας.
Σερβίρουμε την κρεμώδη βελουτέ μανιταρόσουπα σε μπολ. Γαρνίρουμε κάθε μπολ με λίγα σοταρισμένα μανιτάρια, σχινόπρασο και ελάχιστες σταγόνες ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου